fbpx

Różne restauracje mamy na rynku. Są takie, gdzie dzieci nie są mile widziane. Mogłabym się burzyć, gdyby „bombelkowa faza” trochę za bardzo weszła mi na mózg. Ja jednak rozumiem, że niektóre miejscówki mogą być zwyczajnie niekomfortowe dla dzieciaków i będzie im lepiej z babcią, nianią czy innym opiekunem. Są knajpy, które specjalizują się w stekach. No i spoko – nie wejdę tam i nie odstawię awantury, że nie mają nic dla roślinożerców. Są też miejsca, które słyną z orientalnej kuchni. To, że wujek Janusz wychodzi z fochem z wietnamskiej knajpy, bo pho to jednak nie rosół i schaboszczak, to jest tylko jego problem.

Załóżmy jednak, że nie masz wyjątkowo konkretnie wyspecjalizowanej grupy docelowej w swojej restauracji: nie musi być to bezdzietny mięsożerca, który raz w tygodniu zamawia ramen. Nie, to może być rodzina z dziećmi, która przyjdzie do ciebie na niedzielny obiad, bo nie będzie im się chciało gotować. To może być zakochana para, która wybierze się na pierwszą randką, albo biznesowi partnerzy chcący obgadać ważne umowy przy lunchu. I w takim wypadku naprawdę warto wyjść poza utarte schematy i wprowadzić do menu jakieś pozycje wegetariańskie, a może nawet wegańskie.

Makaron to nie tylko sos bolognese. Bardzo łatwo zrobić go bez mięsa i można go zrobić dobrze.

Nie jemy mięsa od ponad 2 lat. W pewnym momencie wyzwaniem stało się wyjście we dwoje na romantyczną kolację, bo frytki, to ja sobie mogę w domu zrobić. Na szczęście wciąż można było wybrać się do większych miast (Warszawa, Łódź), w których mogłam się wprost tarzać w kartach z roślinnym menu. Dobre czasy przyszły w końcu też do mojego rodzinnego miasta i coraz mniej kelnerów i kelnerek patrzy na nas jak na dziwadła, gdy pytamy czy mają coś bez mięsa (i ryb) z dań głównych. Dumnam strasznie! Zwłaszcza, że np. w takiej Karuzeli Smaków nie tylko od dawna można zjeść coś wegetariańskiego, ostatnio puścili też specjalną ofertę dla wegan. Także podwójny szacun!

Być może ty jednak jesteś tradycjonalistą i uważasz, że obiad bez mięsa to nie obiad, co najwyżej niech klient żre suche ziemniaki. To ja ci teraz powiem, dlaczego restauracja zyska na wprowadzeniu roślinnych dań do karty. I spokojnie, nie mówimy tu o całkowitym rebrandingu, w którym jako właściciel zapuszczasz brodę, czeszesz się w koczek i serwujesz tylko kawę na mleku sojowym. Luz, możesz wciąż być sobą – fajnie jednak będzie, gdy taki biedny roślinożerca będzie mógł zjeść u ciebie coś więcej niż te niesławne frytki czy pierogi z jagodami.

Bo wegetarian i wegan jest coraz więcej

Może poza stolicą roślinna dieta wciąż może wyglądać jako nieszkodliwe dziwactwo (zdaniem tradycjonalistów), ale nie ukrywajmy: z roku na rok coraz więcej osób ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego lub rezygnuje z nich całkowicie. Wyobraź więc sobie, że przychodzi do ciebie cała rodzina na obiadek. Załóżmy, że ich nastoletnia córka nie je mięsa – obleci wzrokiem menu, zrezygnowana zamówi frytki i pewnie już więcej do was nie wróci. Często na organizowanych imprezach wegetarianom pozostaje tylko skubanie owoców, bo nawet sałatki zawierają mięso a ziemniaki polane są tłuszczem ze skwarkami. Akurat w tym wypadku odpowiedzialni są gospodarze wesela czy komunii, ale uwierzcie mi: da się! W przyszłym roku czeka mnie organizacja imprezy i część z naszych gości również nie je mięsa – dla mnie elastyczność firmy zapewniającej catering będzie priorytetem, gdy będę się decydowała na usługę. Sztywne: „u nas tylko mięso” od razu skreśla dostawcę.

Tarta warzywna z sosem czosnkowym

Bo zamiast tracić możesz zyskać nowych klientów

Czy mięsożercy chadzają do specjalizujących się w roślinnej kuchni knajp? Oczywiście, czasem z ciekawości, a czasem dlatego, że my z Edwinem ich tam zaciągniemy. W drugą stronę – nie bardzo. Uwierzcie nam, większość życia jedliśmy mięso i naprawdę za nim nie tęsknimy. I naprawdę nie będzie mi przeszkadzało, gdy koleżanka obok będzie sobie wsuwać schaboszczaka. Się słowem nie odezwę, serio. Chciałabym jednak móc coś zamówić, a nie tylko posępnie łykać wodę. Co ciekawe, wielu naszych znajomych chętnie z własnej woli zamienia kebab na falafel i próbuje wegetariańskiego curry zamiast tego z kurczakiem. Dodanie czegoś dla roślinożerców do menu nie sprawi, że mięsożercy uciekną od ciebie z krzykiem – za to zyskasz nowych, zadowolonych klientów.

Roślinne dania są tanie

No, dobra – nie prowadzę restauracji i nie robię hurtowych zakupów, ale widzę różnicę w cenach. Nawet biorąc pod uwagę aktualne podwyżki zrobienie dania dnia z sezonowych warzyw i np. kaszy jest bardziej ekonomiczne niż posiłki z mięsa czy ryb. Oczywiście, jeśli te ostatnie chcesz kupować świeże i dobrej jakości, no ale akurat bylejakość zawsze była tania.

Placki po węgiersku – czyli placki ziemniaczane z gulaszem warzywnym. No, kto nie lubi placków ziemniaczanych?
A na deser…tofu.. Ja zazwyczaj jem tofu na słono, ale tu było mega <3

Zauważcie, że nie skupiłam się tu na powodach etycznych i ekologicznych. Nie dlatego, że nie są ważne lub nie mają znaczenia. Zrobiłam to celowo, bo wydaje mi się, że takiego tradycyjnego właściciela restauracji, mięsarianina, bardziej przekona grubszy portfel i lepsze opinie w internecie niż cierpienie zwierząt czy dbanie o planetę. Na szczęście są miejsca, w których ludzie rozumieją również te względy i do takich właśnie należy Karuzela Smaków. To nie jest wpis sponsorowany – piszę o nich, bo ich lubię i bywam tam parę razy w miesiącu. Zazwyczaj na frytkach z batata, bo są mega i piątkowym warzywnym lunchu dnia, ale odkąd weszła wkładka do menu dla wegan, pewnie będziemy też przy innych okazjach. Jak będziecie w Piotrkowie, to zajrzyjcie koniecznie!

FB Karuzela Smaków


Sara

Na co dzień szczęśliwa żona i mama Mai i Lei, które są uczestniczkami wielu wydarzeń z tej strony. Zawodowo spełnia się jako account manager i copywriter. Na swoim blogu uchyla wam rąbka tajemnicy swojego prywatnego życia oraz dzieli się tym co powinno was zainteresować.

Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Czy możesz zanim opuścisz tę stronę zapisać się do naszego newslettera?

To nic nie kosztuje a pierwszy będziesz otrzymywał informacje o nowych wpisach i recenzjach!

You have Successfully Subscribed!

13
0
Przejdź do komentarzy i proszę zostaw swój.x
()
x