Krem z ziemniaka bez dodatku nudy

Published by Sara on

Ziemniak uchodzi za monotonne warzywo. W smaku jakiś taki mdły i rzadko jest głównym bohaterem obiadu. No chyba, że chodzi o placki ziemniaczane. Ostatnio postanowiłam jednak zrobić krem z ziemniaka a żeby nadać zupie charakteru połączyłam go z podsmażonych słonym boczkiem, ostrym i soczystym szczypiorkiem i żółtym serem. Warto!

_VNM8012 Składniki:

  • około 8 – 10 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • prawie 1,5 litra dowolnego bulionu, u mnie drobiowy
  • do niepełnej szklanki mleka/ śmietany
  • starty żółty ser
  • 20 dag pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy je do miękkości.
  2. Blendujemy wszystko na gładko i dodajemy mleko. Z mlekiem ostrożnie – dajcie tyle by uzyskać pożądaną przez was konsystencję. Ze śmietaną będzie lepsze ale za to bardziej kaloryczne.
  3. Wlewamy zupę na talerze. Posypujemy obficie boczkiem, serem i szczypiorkiem.

 

_VNM8021


Sara

Na co dzień szczęśliwa żona i mama Mai i Lei, które są uczestniczkami wielu wydarzeń z tej strony. Zawodowo spełnia się jako account manager i copywriter. Na swoim blogu uchyla wam rąbka tajemnicy swojego prywatnego życia oraz dzieli się tym co powinno was zainteresować.

Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Przejdź do komentarzy i proszę zostaw swój.x