Krem z ziemniaka bez dodatku nudy

Ziemniak uchodzi za monotonne warzywo. W smaku jakiś taki mdły i rzadko jest głównym bohaterem obiadu. No chyba, że chodzi o placki ziemniaczane. Ostatnio postanowiłam jednak zrobić krem z ziemniaka a żeby nadać zupie charakteru połączyłam go z podsmażonych słonym boczkiem, ostrym i soczystym szczypiorkiem i żółtym serem. Warto!
Składniki:
- około 8 – 10 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- prawie 1,5 litra dowolnego bulionu, u mnie drobiowy
- do niepełnej szklanki mleka/ śmietany
- starty żółty ser
- 20 dag pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Ziemniaki wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy je do miękkości.
- Blendujemy wszystko na gładko i dodajemy mleko. Z mlekiem ostrożnie – dajcie tyle by uzyskać pożądaną przez was konsystencję. Ze śmietaną będzie lepsze ale za to bardziej kaloryczne.
- Wlewamy zupę na talerze. Posypujemy obficie boczkiem, serem i szczypiorkiem.