Krem z ziemniaka bez dodatku nudy

Ziemniak uchodzi za monotonne warzywo. W smaku jakiś taki mdły i rzadko jest głównym bohaterem obiadu. No chyba, że chodzi o placki ziemniaczane. Ostatnio postanowiłam jednak zrobić krem z ziemniaka a żeby nadać zupie charakteru połączyłam go z podsmażonych słonym boczkiem, ostrym i soczystym szczypiorkiem i żółtym serem. Warto!
 Składniki:
- około 8 – 10 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
 - prawie 1,5 litra dowolnego bulionu, u mnie drobiowy
 - do niepełnej szklanki mleka/ śmietany
 - starty żółty ser
 - 20 dag pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku
 - szczypiorek
 
Przygotowanie:
- Ziemniaki wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy je do miękkości.
 - Blendujemy wszystko na gładko i dodajemy mleko. Z mlekiem ostrożnie – dajcie tyle by uzyskać pożądaną przez was konsystencję. Ze śmietaną będzie lepsze ale za to bardziej kaloryczne.
 - Wlewamy zupę na talerze. Posypujemy obficie boczkiem, serem i szczypiorkiem.
 
