fbpx

Jak zrobić wegańskie kotlety mielone z buraków i kaszy jaglanej?

A po co to nazywać kotlety mielone? Przecież tu nawet grama mięsa nie ma i na pewno jak mięso nie smakuje. To fakt, burak i kasza jaglana ci w żaden sposób smaku krówki czy świnki nie zastąpi. Nazwa jednak nie pochodzi od tego, że biedni roślinożercy tęsknią za mięsnymi smakami. Po prostu ma to kształt i kolor podobny do mielonych i tak samo jak mielone świetnie smakuje z ziemniaczkami i surówką. Normalnie, przypomina się dzieciństwo i obiad u babci tylko środowisko trochę mniej cierpi, a przy tym burak i jaglanka to całkiem zdrowe rzeczy są.

Takie kotlety są super na obiad, a jak wam coś zostanie to idealnie sprawdzą się w bułce jako niby burger. Mam też dla was takie wyzwanie: gdy będziecie robić obiad rodzinny i będzie się głowić, że trzeba 3 rodzaje mięsa (schabowe, mielone i udka z kurczaka), to spróbujcie zrobić mielone z buraka. I zobaczcie jak posmakują mięsożercom… Moje doświadczenie mówi, że o ile nie zmuszacie ich do niczego, to roślinne danie dziwnie schodzą najszybciej 😉

W przepisie pojawia się sos sojowy i syrop klonowy. Naprawdę warto kupić te składniki, bo będziecie z nich korzystać przez kilka tygodni i przydadzą wam się w wielu daniach. Placuszki polane syropem klonowym to nowy poziom zajebistości, zaprawdę wam mówię.

Jak zrobić mielone z buraka i kaszy jaglanej – przepis na około 15 kotletów

Składniki:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

2 średniej wielkości buraki

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju kokosowego

Przyprawy: sól, pieprz, łyżka papryki słodkiej, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka syropu klonowego,

4 łyżki kaszy manny

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną kilkukrotnie wypłukać i ugotować do miękkości. W międzyczasie buraki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju aż będzie złota i miękka. Pod koniec smażenia dodać zgnieciony czosnek. Ja lubię cebulę w trakcie smażenia lekko posolić i… posłodzić, dosłownie dać szczyptę soli i cukru.

Cebulę z czosnkiem i ugotowaną kaszą dodać do buraków. Wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Ma być tak dobre, że chcecie oblizywać palce.

Do trzymania masy najlepiej nadaje się siemię lniane, ale ja akurat nie miałam. Jeśli nie zależy wam, żeby kotlety były wegańskie, możecie dać jajko. Ja musiałam improwizować i dodałam 4 łyżki kaszy manny. Dało radę.

Rozgrzać piekarnik do 200 C. W międzyczasie ulep kotlety i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec z każdej strony przez 20 minut.

Stare buraki
Plus cebula z czosnkiem
Plus kasza
Wymieszane
I gotowe do zjedzenia

6
Dodaj komentarz

avatar
 
1 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SaraAgnieszka Recent comment authors
  Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Agnieszka
Gość
Agnieszka

Już jako dziecko nie przepadałam za mięsnymi kotletami mielonymi, a teraz jeśli już mięsne mielone, to od czasu do czasu miniaturowe kotleciki z indyka.
Dzisiaj na talerzu królowała jednak wyborna grillowana rybka – sea bream w wykonie mojego męża 🙂
Bardzo lubię wegańskie kotleciki mielone choć osobiście wolę nazwę falafele 🙂 bo tu uformowany kształt też ma dla mnie znaczenie 🙂 Ot taki to już ze mnie wzrokowiec 😉

Podrzucam internetowy przepis na buraczane falafele – mi bardzo smakowało i dziękuję również za Twój ciekawy przepis.

https://inspirowanesmakiem.pl/buraczane-falafele/

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Więcej bez mięsnych przepisów jeszcze tutaj: https://www.agamasmaka.pl/2017/05/10-pomyslow-weganskie-kotlety.html I tutaj bardzo cenna uwaga również dla wegetarian którzy pragną zdrowo odżywiać się. “Pamiętaj o prawidłowym komponowaniu posiłków. Jeśli więc przygotujesz sobie kotlety, które w większej ilości będą składały się np. z kaszy to nie podawaj ich już z kaszą czy ziemniakami. Zamiast tego lepiej postawić na warzywa z dodatkiem tych strączkowych. Jeśli Twoje kotlety w składzie będą miały przede wszystkim rośliny strączkowe czy tofu to warto podać je z dodatkiem węglowodanowym (kaszą, ryżem, ziemniakami etc.) i warzywami”. Dla mnie osobiście taki kotlet z kaszy podany z ziemniakami to tak jakbyśmy jedli kaszę… Czytaj więcej » / Read more

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Też lubię jednogarnkowce albo taki easy cooking:-) , wrzucam do piekarnika np. kawalek łososia i szparagi i danie gotowe 🙂 Mężowi serwuje zupełnie inne potrawy bo nie zawsze jesteśmy zgodni w “kuchennych rewolucjach” 😉
I kurcze…. nie miałam na myśli Ciebie… i mój wpis nie był absolutnie żadną aluzją w Twoją stronę natomiast znam wielu wegetarian którzy rezygnując z potraw mięsnych chcieli odchudzić się a efekt wyszedł odwrotny bo nie posilkowanie się mięsem nie musi oznaczać tego, że np. schudniemy dlatego ja też zwracam uwagę na łączenie pokarmów itp.

Navigate

Czy możesz zanim opuścisz tę stronę zapisać się do naszego newslettera?

To nic nie kosztuje a pierwszy będziesz otrzymywał informacje o nowych wpisach i recenzjach!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest