Zupa z botwinki. Moja ulubiona.

Gdy tylko porządnie bujnie wiosna, przemieniam się w chrupiącego warzywa i owoce królika: codziennie mogłabym jeść różne warzywne zupy, na kolację twarożek z rzodkiewką, świeży chleb z małosolnym i dopełnić to wszystko owocami. Jak się ma jednak męża, który uwielbia mięcho, to musisz jakoś pogodzić dwie strony. Czyli albo robisz dwa obiady, albo robisz naprawdę przepyszną zupę z botwinki – wczoraj Edwiniasty zjadł trzy porcje i poprosił o powtórkę w najbliższym czasie. Panie (i panowie) mamy sukces!
Zupa z botwinki – przepis
Moja ulubiona zupa z botwinki jest gęsta od warzyw, sycąca i łączy słodycz młodych buraczków z kwaśną śmietaną.
Odgrzej dwa litry bulionu. Może być wczorajszy rosół, jak ci nie przeszkadza może być z kostki – nie moja sprawa. Ja zazwyczaj rano obieram włoszczyznę, dodaję liście laurowe, ziele i mieszankę suszonych warzyw i mam już gotową, świeżą bazę. Z ugotowanych warzyw nie robię sałatki, tylko zjadam na drugie śniadanie – taka jestem dziwna.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę (umyj!) i wrzuć do gotującego się bulionu. Obierz też marchewkę i pietruszkę i zetrzyj na tarce – wrzuć do gotujących się ziemniaków. Pęczek botwinki dokładnie umyj. Łodygi i liście posiekaj, buraczki zetrzyj na tarce. Rozgrzej na patelni masło i karmelizuj na nim botwinkę z cukrem. Buraki, tak jak pomidory, w nosie mają dietę i lubią być słodkie – jak ci cukier szkodzi, to daj miód, syrop z agawy czy inny eko zamiennik.
Gdy ziemniaki będą „miętkie”, dodaj do zupy botwinkę. Wszystko zapraw śmietaną. Ewentualnie dopraw solą/pieprzem. Posyp hojnie koperkiem przed podaniem.
Składniki na zupę z botwinki
- 2 litry bulionu
- 0,5 kilo ziemniaków
- marchewka
- pietruszka
- pęczek botwinki
- 0,5 szklanki śmietany
- koperek
- 1 łyżeczka cukru
- ewentualnie: sól, pieprz
Jak nie wyobrażacie sobie botwinki bez jaja na twardo, to spokojnie dodajcie. W końcu to wasza kuchnia 🙂
Z botwinki wychodzi też rewelacyjny chłodnik. Dawniej robiłam go na cielęcinie, teraz będę eksperymentowała z wersją bez mięsa.