Cudowne babeczki. Marchewkowo-kokosowe.
Od jakiegoś czasu staramy się nie kupować słodyczy. A, że ochota na coś słodkiego łapie w najbardziej nieprzewidywalnej chwili, to często jestem zdana na improwizowanie i korzystanie z tego, co uda mi się znaleźć w szafkach i w lodówce. Tak było wczoraj, gdy postanowiłam połączyć marchewkę i wiórki kokosowe i zrobić z nich babeczki. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu więc nie zastanawiajcie się za długo i bierzcie się za pieczenie!
Lista składników, z których zrobicie 12 małych babeczek
- 3 starte marchewki
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jaja
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pól łyżeczki przyprawy do piernika – znalazłam fajną mieszankę bez dodatku cukru, ale wy możecie użyć własnej
- 5 łyżek miodu – uwaga: babeczki nie będą bardzo słodkie więc śmiało możecie dać więcej, ale im mniej tym lepiej 😉
Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystko razem. I już, można przekładać do foremek. Ciasto jest bardzo gęste, ale właśnie takie ma być. Piec w 200 stopniach przez około 20 minut.
A jak już będziecie się zajadać babeczkami, to przeczytajcie sobie KoCórkowego suchara:
-Tato, wypadła ci BAKTERIA z telefonu!