fbpx

Pyszna owsianka na śniadanie!

Kilka dni temu razem z Mają spacerowałyśmy wśród żółtych, suchych liści. Dziś poczułam to na prawdę: ranek był ciemny, chłodny. Myśl o wstaniu z łóżka powodowała moje głębsze zakopanie się pod kołdrę – a w bloku #niegrzejo. Nawet młoda, która na myśl o przedszkolu zrywała się z łóżka jak żołnierz na poranną musztrę, dzisiaj się zbuntowała. Było smyranie po stópkach, tulenie i prośby o wstanie.

Mam jednak sposób na to by ranek był lepszy. Nic tak nie poprawia humoru jak perspektywa ciepłego, słodkiego (ale zdrowego!) śniadanka.

Tuż pod domem mam mały ryneczek wypełniony świeżymi, sezonowymi owocami i warzywami. Wybierzcie to, co lubicie i pamiętajcie o czymś do chrupania. Potrzebujecie:

  • ulubione jesienne owoce np. gruszki i śliwki
  • garść dowolnych orzechów
  • miód
  • mleko lub woda
  • płatki owsiane

Owoce kroicie w kostkę. Akurat miałam czas więc zleciłam Mai to ważne zadanie – wszystkie owoce są pokroje przez nią! Ja tylko wybierałam pestki 🙂 Gdy dziecko bawi się nożem (#wyrodna_matka), wy gotujecie owsiankę. Zawsze robię ją “na oko” więc nie podam wam proporcji – #dacie_radę! Samej owsianki nie słodzę, ale jeśli lubicie bardzo słodko, to śmiało.

Pokrojone owoce wrzucacie na rozgrzaną patelnię z czubatą łyżką miodu. Niech to się słodko karmelizuje i puści dużo soku. Można dodać szczyptę cynamonu dla aromatu.

Posiekajcie jeszcze lub zmielcie orzechy (ja lubię duże kawałki) i jak tylko kasza będzie “miętka” możecie ją nakładać: owsianka, na to owoce i ten słodki sos miodowy, posypać orzechami. Jeść!

ciepłe śniadanie owsianka przepis na
Od czego zaczynacie dzień, gdy bardzo, bardzo nie chce się wstać?

Polubcie też Muffin Case na FB, bo są tam ciekawostki, których nie ma na blogu!

 

 

 

21
Dodaj komentarz

avatar
 
10 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Katarzyna MierzwabastalenadaywithcoffeeLIFESTYLERKAPolenka Recent comment authors
  Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Katarzyna Mierzwa
Gość

Piękna ta Twoja owsianka :)) ja jakoś nigdy nie wrzucałam owoców, dopiero niedawno spróbowałam i było pycha 🙂

Muffin Case
Gość

Sama owsianka też dobra, chociaż na dłuższą metę trochę nudna 🙂

bastalena
Gość

Gruszki śliwki do owsianki, hiciory nadchodzącej pory roku. My co prawda ze śliwkami jeszcze nie mieliśmy okazji zjeść. Ta dobroć przed nami 😉
dziękuję za udział w party 😉

daywithcoffee
Gość

Bardzo fajny pomysł na śniadanie, które często wieje nudą. Ja gdy nie chce mi się wstać rano najczęściej wybieram omlet z dżemem i cukrem pudrem 🙂

Muffin Case
Gość

Omlety lubimy, ale tak na słodko to częściej robię naleśniki 🙂

LIFESTYLERKA
Gość

Też bardzo lubię takie śniadanka, ma być na słodko, ,ale zdrowo i jeszcze fajnie jak jest na ciepło:).

Muffin Case
Gość

Zwłaszcza jak poranki już chłodne i coraz później słońce wstaje.

Polenka
Gość

Wygląda pysznie!

Muffin Case
Gość

I tak smakuje 🙂

Justyna Witkowska
Gość
Justyna Witkowska

proste i wspaniałe.
kocham owsianki!

Muffin Case
Gość

My też <3 Od czasu do czasu zdradzam ją z jaglanką, ale to owsianka skradła moje serce.

Marzena T
Gość

Śniadanie wygląda mega apetycznie a przygotowane przez kogoś ukochanego musi smakować jeszcze lepiej

Muffin Case
Gość

Ogólnie gotowanie dla bliskich to świetna sprawa 🙂

Young Wife
Gość

Wygląda pysznie! Muszę spróbować, bo ciągle jem to samo – płatki z mlekiem 😛

Muffin Case
Gość

Na pewno zajmuje więcej czasu niż zalanie płatków mlekiem, ale warto 🙂

Justyna Promyk
Gość
Justyna Promyk

Owoce, orzeszki, zgoda. Ale chyba wolałabym to z jogurtem… 😉 I nadal zachwycam się Mają w nowej fryzurze.:)

Muffin Case
Gość

Z jogurtem uwielbiam granolę 🙂 Ja jestem zmarzluch i po prostu kocham ciepłe śniadania 🙂

Traveling Rockhopper
Gość

Uwielbiam takie śniadanka! 🙂

Muffin Case
Gość

Polecam też wersję z jabłkiem i migdałami 😀

Traveling Rockhopper
Gość

migdały zawsze dodaję, ale muszę pomyśleć o suszonych jabłkach 🙂

Muffin Case
Gość

Z suszonymi pewnie też fajne 🙂 Ja najbardziej lubię właśnie takie karmelizowane na miodzie.

Navigate

Czy możesz zanim opuścisz tę stronę zapisać się do naszego newslettera?

To nic nie kosztuje a pierwszy będziesz otrzymywał informacje o nowych wpisach i recenzjach!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest