fbpx

Pasta bardzo śródziemnomorska.

Bardzo dobre jedzenie, takie które zostaje nam w pamięci i wiem, że do niej na pewno wrócimy potrafię ugotować w dwóch przypadkach. Pierwszy, to gdy korzystam ze świeżych, sezonowych produktów. Drugi, gdy opróżniam lodówkę z zalegających ją zapasów. Makaron, który widzicie na zdjęciu jest właśnie efektem szukania pomysłu na wykorzystanie suszonych pomidorów i fety. Jest to tak dobre, że w ciągu tygodnia przygotowałam tę potrawę dwa razy. A jeśli odwiedzicie Poznań to dobry włoski makaron i pizzę zjecie w Brocci.pl na Jeżycach. 

fff

Żeby nakarmić 4 dorosłe osoby potrzebujesz:

  • słoik suszonych pomidorów w oleju ( Biedronkowe dają radę )
  • 3/4 kostki sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 piersi z kurczaka
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • dowolny makaron ale najlepiej smakuje ze spaghetti
  • posiekana natka pietruszki
  • ewentualnie przyprawy: sól, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i pokrój w drobną kostkę. Wybierz pomidory ze słoika ( oleju potrzeba tylko trochę, akurat tyle ile zostanie na warzywach ) i wrzuć do robota kuchennego/ blendera i dorzuć obrany czosnek. Zmiksuj na prawie idealnie gładko. Jeśli w domu masz tylko nóż, to oczywiście możesz posiekać pomidory i też będzie dobrze, chociaż zajmie ci to znacznie więcej czasu. Wymieszaj mięso z marynatą i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
  2. Wstaw wodę na makaron i pilnuj mięsa. Dodaj do niego kilka łyżek koncentratu i większą część fety. Teraz tylko poczekać aż mięso się usmaży do końca. Jeśli czujesz taką potrzebę, to teraz pora na dodanie przypraw. Za pierwszym razem użyłam pomidorów w ziołach i nie doprawiałam już niczym. Za drugim dosypałam trochę ziół, bo czegoś mi brakowało.
  3. Gdy makaron się gotuje a mięso smaży, posiekaj natkę pietruszki i pokrój resztę fety w kostkę. W idealnym świecie, makaron będzie al dente, gdy mięso będzie gotowe – tak, można tak zrobić i cały obiad masz gotowy w 15 minut – teraz tylko odcedzić kluchy i w wielkim garze wymieszać z sosem. Nakładaj na talerze i posyp natką i fetą. Jeśli masz pod ręką wino z wakacji np. ze białe ze Słowenii, to śmiało lej do kieliszków i przenieś się myślami do wakacyjnych wspomnień.

Smacznego!

 

 

1
Dodaj komentarz

avatar
 
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ilona Recent comment authors
  Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ilona
Gość

hmm wygląda smacznie 🙂 może się skuszę 🙂

Navigate

Czy możesz zanim opuścisz tę stronę zapisać się do naszego newslettera?

To nic nie kosztuje a pierwszy będziesz otrzymywał informacje o nowych wpisach i recenzjach!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest