Dietetyczna Panna Cotta

Published by Sara on

Niby na diecie nie jestem ale postanowiłam ograniczyć spożywanie mąki. W związku z tym mój ulubiony sposób zaspokajania głodu na słodkie ( ciasto, ciasto, ciasto ) został zablokowany. Mój organizm stanowczo domaga się wilgotnego, czekoladowego wypieku i pewnie wkrótce mu ulegnę ale póki co zmodyfikowałam nieco jeden z moich ulubionych deserów – włoską pannę cottę.

Na czym polega trik? Tradycyjną pannę cottę robi się na śmietanie kremówce, która zawiera aż 347 kcal w 100 ml. Zastąpiłam ją mlekiem 0,5 %, którego kaloryczność to zaledwie 35 kcal w 100 ml.  Mleko możecie osłodzić miodem ( tak będzie najzdrowiej ), cukrem lub słodzikiem ( najbardziej dietetycznie).

Składniki:

  • 2,5 szklanki mleka 0,5 %
  • cukier/ miód/ słodzik
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • kilka łyżek wrzątku
  • opcjonalnie barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

  1. Dodajemy do mleka element słodzący i podgrzewamy aż się rozpuści. To jest też czas na dodanie barwnika.
  2. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do mleka.
  3. Płyn przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Można by powiedzieć, że to zwykła mleczna galaretka ale robiłam pannę cottę i na prawdę trzeba się mocno skupić by wyczuć różnicę.

DSC_00073DSC_00045

 


Sara

Na co dzień szczęśliwa żona i mama Mai i Lei, które są uczestniczkami wielu wydarzeń z tej strony. Zawodowo spełnia się jako account manager i copywriter. Na swoim blogu uchyla wam rąbka tajemnicy swojego prywatnego życia oraz dzieli się tym co powinno was zainteresować.

Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
9
0
Przejdź do komentarzy i proszę zostaw swój.x