Prosty wegański gulasz z dynii.

Gotowanie jesienią sprawia mi prawdziwą przyjemność. Robi się chłodniej, więc znów do łask wracają zupy i gulasze oraz rozgrzewające przyprawy. Jednocześnie wciąż możemy liczyć na obfitość warzyw: dynie, papryki, bakłażany…Niestety, w tym roku mam bardzo mało czasu na gotowanie. Staram się planować i przygotowywać posiłki wieczorem, ale i tak zbyt często kończy się na zamówianiu frytek.
Ostatnio udało mi się jednak ugotować coś wcześniej i w ten sposób powstał ten wegańsku gulasz, chociaż może właściwie to curry. Uwielbiam takie jednogarnkowe twory! Wrzucam to, co mi zalega w lodówce, doprawiam, a potem zajadamy z tym, na co mamy ochotę – tym razem była to kasza jęczmienna.
Dla naszej rodziny użyłam pół dynii – odmiana muscat. Dodałam też pół łyżki pasty red curry – dzięki niej danie miało lekko orientalną nutę.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- dynia
- szklanka groszku zielonego
- 250 ml passaty
- spora garść kolendry do posypania
- przyprawy: sól, syrop z agawy (łyżeczka), sos sojowy, pasta red curry (pół łyżki)
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć razem z pastą red curry posiekaną cebulę, czosnek. Do garnka dodać pokrojoną marchewkę i dynię, smażyć na małym ogniu przez 3-5 minut. Dorzucić passatę i groszek. Dusić przez pół godziny od czasu do czasu mieszając. Doprowadzić solą i cukrem (u mnie syrop z agawy) do smaku, ewentualnie można wspomóc się sosem sojowym. Przed podaniem obficie posypać kolendrą.