Kurczak po tajsku, taki co go zrobisz w jednym garnku!
W ciąży z Leą zakochałam się w kuchni azjatyckiej. Wreszcie poznałam smak sushi (oczywiście wybierałam tylko te rolki z warzywami lub grillowanymi rybami), rozsmakowałam się w tajskim green curry i kurczaku w cieście kokosowym. Mąż dobrze wiedział, że jeśli chce poprawić humor ciężarnej żonie musi ją nakarmić – najlepiej pałeczkami 🙂
Ciekawe jest to, że ta fascynacja azjatyckimi smakami ze mną została. Chadzamy na sushi i zarażamy nim naszych bliskich. W kuchni zawsze mam sos sojowy, sos teriyaki, trawę cytrynową, imbir…W dodatku takie ostro doprawione dania świetnie rozgrzewają!
Dziś mam dla was szybkie i proste danie nawiązujące swoim smakiem do kuchni tajskiej. Indżojcie!
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g mięsa z udek kurczaka lub piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki
1 papryka, kolor dowolny, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone i posiekane
1/2 kubka ryżu
1 1/2 kubka dowolnego bulionu
2 łyżki sosu sojowego
do przyprawienia: ostra papryka, sól, pieprz, świeża bazylia
Naczynia: wok z przykrywką
Sposób przygotowania
Rozgrzej w woku oliwę. Dodaj mięso, czosnek, paprykę – dopraw solą i pieprzem. Smaż przez kilka minut. Następnie dolej bulionu i wsyp ryż oraz sos sojowy i szczyptę ostrej papryki. Zagotuj i następnie zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez jakieś 20 minut, od czasu do czasu mieszając aż ryż wciągnie bulion i będzie miękki. Po tym czasie zdejmij wok z ognia i zostaw pod przykryciem na jakieś 10 minut. Wymieszaj z posiekanymi liśćmi bazylii. I gotowe!
Przepis inspirowany Chew Out Loud