Jak zrobić puree z dyni?
Z czym wam się kojarzy jesień? Ja, gdy tylko zobaczę w ogródku mojej mamy ogromne dynie, uświadamiam sobie, że lato się kończy. Zanim więc wybiorę się z córkami po kasztany, masowo przerabiam dynię na puree.
Jak zrobić puree z dyni?
Bardzo prosto. Bierzesz dynie i kroisz na ćwiartki, jeśli dynia jest mała. Moja mam hoduje ogromne warzywa i z jej dyni spokojnie można by zrobić karocę dla Kopciuszka. Dynię oczyszczamy z włókien i pestek. Te ostatnie można potem przerobić np. podsmażyć na patelni.
Dynię układamy na blasze i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 45 minut, do miękkości. Jak warzywo ostygnie, obieramy je ze skórki a miąższ rozgniatamy. Możecie to zrobić w blenderze, przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca, a od biedy nawet waszymi rękami.
Gotowe puree możecie od razu użyć np. do zupy dyniowej, do masy na ciasto lub muffinki, i do mojej ulubionej dyniowej latte. A jeśli chcecie cieszyć się smakiem dynii w każdej chwili, to śmiało zamroźcie wasze puree.