DIY: cukier waniliowy

Published by Sara on

Już dawno odkryłam, że proszek, który brałam za cukier waniliowy kupowany w sklepie, jest tak na prawdę cukrem wanilinowym. Drobna różnica w nazwie a przecież wanilina znajduje się w rejestrze niebezpiecznych związków chemicznych – a przynajmniej tak twierdzi ciocia Wikipedia. Mimo to, jakoś nie po drodze było mi ze zrobieniem własnego cukru waniliowego. W końcu jednak nabyłam laski wanilii i wzięłam się do roboty.

_VNM4933

Bierzemy laskę wanilii i zeskrobujemy z niej pachnące ziarenka. Wrzucamy je do pojemnika z dwoma szklankami cukru. A co tam, tę laskę, co to ją skrobaliście, też dorzućcie. Trzymajcie tydzień lub dwa i gotowe!

_VNM4967

Jak ktoś słodzi napoje, to z takim waniliowym cukrem świetne będzie gorące kakałko albo kawa w zimne, śnieżne poranki. Ja nie słodzę i mój cukier zużywam tylko do wypieków.

_VNM4972


Sara

Na co dzień szczęśliwa żona i mama Mai i Lei, które są uczestniczkami wielu wydarzeń z tej strony. Zawodowo spełnia się jako account manager i copywriter. Na swoim blogu uchyla wam rąbka tajemnicy swojego prywatnego życia oraz dzieli się tym co powinno was zainteresować.

Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Przejdź do komentarzy i proszę zostaw swój.x