DIY: cukier waniliowy
Już dawno odkryłam, że proszek, który brałam za cukier waniliowy kupowany w sklepie, jest tak na prawdę cukrem wanilinowym. Drobna różnica w nazwie a przecież wanilina znajduje się w rejestrze niebezpiecznych związków chemicznych – a przynajmniej tak twierdzi ciocia Wikipedia. Mimo to, jakoś nie po drodze było mi ze zrobieniem własnego cukru waniliowego. W końcu jednak nabyłam laski wanilii i wzięłam się do roboty.
Bierzemy laskę wanilii i zeskrobujemy z niej pachnące ziarenka. Wrzucamy je do pojemnika z dwoma szklankami cukru. A co tam, tę laskę, co to ją skrobaliście, też dorzućcie. Trzymajcie tydzień lub dwa i gotowe!
Jak ktoś słodzi napoje, to z takim waniliowym cukrem świetne będzie gorące kakałko albo kawa w zimne, śnieżne poranki. Ja nie słodzę i mój cukier zużywam tylko do wypieków.