Cukiniowe brownie

Z żalem stwierdzam, że KoCórka nie polubiła cukinii. Nie dla niej pyszne placuszki z fetą, nie dla niej leczo ani faszerowane warzywo. Ale jeśli by tak cukinię połączyć z czekoladą i zrobić z niej ciasto. Choćby takie proste i nieskomplikowane brownie. I cukiniowa kwestia rozwiązana. A musicie wiedzieć, że cukinia zawiera potas, żelazo, magnez i mnóstwo witamin. Nie odkładają się w niej też metale ciężkie i odkwasza organizm. Gotowi do pieczenia?

Potrzebujemy:
- szklankę cukru
 - pół szklanki oleju
 - 2 szklanki mąki
 - 1/4 szklanki kakao
 - 2 szklanki startej cukinii ( ja swojej nie obierałam, bo miała miękką skórką ale jeśli wam to przeszkadza nic nie stoi na przeszkodzie )
 - 3 łyżeczki cukru waniliowego
 - łyżeczka soli
 - czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni i przygotuj formę 20 cm x 27 cm
 - Zmiksuj razem cukier, olej i mąkę tak by przypominały wilgotny piasek. Na wolnych obrotach miksera powoli dodaj kakao, cukinię, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszaj.
 - Przełóż masę do formy i piecz 25 – 30 minut, do suchego patyczka. U mnie było to 35 minut, bo latałam z surowym ciastem po sąsiadach – piekarnik w najbardziej odpowiedniej chwili postanowił odmówić posługi.
 
Indżojcie!
