Proste i szybkie ciasto cytrynowe.
Nie wiem, jak wy, ale ja z nie mogę się już doczekać wiosny i pysznych sezonowych owoców i warzyw. Oczekiwanie umilam sobie zbieraniem przepisów na desery z kwaśnym rabarbarem lub truskawkami. Nasze domowe słodkości wciąż opierają się na tym, co łatwo dostępne: jabłka, gruszki, banany i cytrusy.
Ostatnio zrobiłam ciasto cytrynowe, które okazało się tak proste i dobre, że zrobiłam je dwa razy w jednym tygodniu. Raz, bo szliśmy w odwiedziny. Drugi raz, żeby zrobić zdjęcia, a potem mieć coś słodkiego do kawy w pracy – mi, co prawda kawa ostatnio nie wchodzi, ale reszta zespołu była uszczęśliwiona.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne by zrobić je z dzieckiem. Do tego pewnie większość składników macie w domu. No, może będziecie musieli dokupić cytryny 😉
Lista składników (tortownica 22 cm):
- 1/3 szklanki cukru pudru – to bardzo mało, więc jeśli wolicie słodsze ciasta droga wolna
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3 łyżki mleka
- 200 g masła
- skórka otarta z 3 cytryn
- do ozdoby: lukier/cukier puder/żurawina – co tam chcecie
Sposób przygotowania:
- Nagrzać piekarnik do 160 stopni.
- Przesiać suche składniki (cukier, mąkę, proszek do pieczenia). Zrobić w nich wgłębienie.
- Wbić do niego jajka, dodać miękkie masło, skórkę z cytryn i mleko.
- Miksować do połączenia się składników.
- Wylać masę do formy, piec około 30 – 40 min do suchego patyczka.
- Po ostygnięciu udekorować.
- Zjeść!