VegeWtorek: zupa z pieczonych pomidorów

Published by Edwin on

 Pomidorową robię często, głównie ze względu na Córkę, która uwielbia wszystkie „siupki” a ta należy do jej ulubionych. Nieraz czytałam, że pieczone pomidory mają o wiele więcej smaku i aromatu ale wciąż mi było nie po drodze. Aż do dziś…

Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 kilo pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier, świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pomidory przekroić na połówki. Wszystkie warzywa ułożyć w brytfannie, pokropić oliwą, posypać tymiankiem i solą. Piec do miękkości (od 45 minut do 1 godziny).
  2. Upieczone warzywa zmiksować na gładko blenderem. Do gotującego się bulionu dodać przecier warzywny i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem, koniecznie ziołami i odrobiną cukru.
Zupę zjedliśmy z pęczakiem ale ryż czy makaron też się nada. Możecie też ugotować mniejszą ilość, z 1 litra bulionu i wyjdzie wam pyszny krem. Do tego konieczne będą grzanki 🙂

Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Przejdź do komentarzy i proszę zostaw swój.x