VegeWtorek: Zupa z pieczonych buraków
Lista składników:
- 500 g buraków
- 1 duży pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- garść świeżego tymianku
- 1 łyżka oliwy
- 500 ml dowolnego bulionu, u mnie warzywny
- ewentualnie: jogurt naturalny lub feta
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec w nim buraki do miękkości ( widelec wchodzi gładko).
- Posiekać cebule w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidora pokroić w dużą kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć na niej cebulę, czosnek i pomidory doprawiając tymiankiem.
- Upieczone buraki pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka razem z pozostałymi warzywami i zalać bulionem. Gotować około 10 minut i doprawić do smaku.
- Zmiksować zupę blenderem na gładko.
- Można podawać z łyżką jogurtu naturalnego lub pokruszonym serem feta.