VegeWtorek: Zupa z pieczonych buraków

Published by Edwin on

Uwielbiam pieczone buraki. Mają w sobie o wiele więcej smaku niż te gotowane. A zupa krem z nimi w roli głównej…mmm…

Lista składników:

  • 500 g buraków
  • 1 duży pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • garść świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 ml dowolnego bulionu, u mnie warzywny
  • ewentualnie: jogurt naturalny lub feta

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec w nim buraki do miękkości ( widelec wchodzi gładko).
  2. Posiekać cebule w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidora pokroić w dużą kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć na niej cebulę, czosnek i pomidory doprawiając tymiankiem.
  3. Upieczone buraki pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka razem z pozostałymi warzywami i zalać bulionem. Gotować około 10 minut i doprawić do smaku.
  4. Zmiksować zupę blenderem na gładko.
  5. Można podawać z łyżką jogurtu naturalnego lub pokruszonym serem feta.
Categories: Food

Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Przejdź do komentarzy i proszę zostaw swój.x