VegeWtorek: Zupa z pieczonych buraków
Lista składników:
- 500 g buraków
 - 1 duży pomidor
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 cebula
 - garść świeżego tymianku
 - 1 łyżka oliwy
 - 500 ml dowolnego bulionu, u mnie warzywny
 - ewentualnie: jogurt naturalny lub feta
 
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec w nim buraki do miękkości ( widelec wchodzi gładko).
 - Posiekać cebule w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidora pokroić w dużą kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć na niej cebulę, czosnek i pomidory doprawiając tymiankiem.
 - Upieczone buraki pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka razem z pozostałymi warzywami i zalać bulionem. Gotować około 10 minut i doprawić do smaku.
 - Zmiksować zupę blenderem na gładko.
 - Można podawać z łyżką jogurtu naturalnego lub pokruszonym serem feta.