VegeWtorek: pieczarkowa zupa krem
Dziś łatwa i szybka zupa krem z pieczarek. Dzięki dodaniu ryżu jest sycąca i mniej kaloryczna, niż gdybyśmy zagęścili ją śmietaną. U nas zajadana z grzankami.
Przepis Jamie’go Olivera.
- 0,5 kilo pieczarek
- 2 cebule
- litr wody
- 100 g ryżu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyć; część z nich odłożyć na grzanki, jeśli zamierzamy je robić. Cebule pokroić w niezbyt drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Po chwili dodać pieczarki – według Jamie’go nawet nie trzeba ich kroić – wystarczy porozrywać na kawałki. Przyprawić ziołami.
- Cebulę i grzyby przełożyć do garnka, zalać litrem wrzącej wody, wsypać ryż i gotować ok. 15 minut.
- Gdy ryż będzie miękki, zmiksować zupę na gładko. Doprawić solą i pieprzem.