VegeWtorek: pieczarkowa zupa krem
Dziś łatwa i szybka zupa krem z pieczarek. Dzięki dodaniu ryżu jest sycąca i mniej kaloryczna, niż gdybyśmy zagęścili ją śmietaną. U nas zajadana z grzankami.
Przepis Jamie’go Olivera.
- 0,5 kilo pieczarek
 - 2 cebule
 - litr wody
 - 100 g ryżu
 - sól, pieprz, zioła prowansalskie
 
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyć; część z nich odłożyć na grzanki, jeśli zamierzamy je robić. Cebule pokroić w niezbyt drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Po chwili dodać pieczarki – według Jamie’go nawet nie trzeba ich kroić – wystarczy porozrywać na kawałki. Przyprawić ziołami.
 - Cebulę i grzyby przełożyć do garnka, zalać litrem wrzącej wody, wsypać ryż i gotować ok. 15 minut.
 - Gdy ryż będzie miękki, zmiksować zupę na gładko. Doprawić solą i pieprzem.