VegeWtorek: pieczarkowa zupa krem

Published by Edwin on

Dziś łatwa i szybka zupa krem z pieczarek. Dzięki dodaniu ryżu jest sycąca i mniej kaloryczna, niż gdybyśmy  zagęścili ją śmietaną. U nas zajadana z grzankami.

Przepis Jamie’go Olivera.

Składniki:
  • 0,5 kilo pieczarek
  • 2 cebule
  • litr wody
  • 100 g ryżu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyć; część z nich odłożyć na grzanki, jeśli zamierzamy je robić. Cebule pokroić w niezbyt drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Po chwili dodać pieczarki – według Jamie’go nawet nie trzeba ich kroić – wystarczy porozrywać na kawałki. Przyprawić ziołami.
  2. Cebulę i grzyby przełożyć do garnka, zalać litrem wrzącej wody, wsypać ryż i gotować ok. 15 minut.
  3. Gdy ryż będzie miękki, zmiksować zupę na gładko. Doprawić solą i pieprzem.


Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Przejdź do komentarzy i proszę zostaw swój.x