Rabarbarowo: odwrócone ciasto
Jak już zrobicie mrożoną herbatę, to nie zjadajcie rabarbaru od razu, tylko zróbcie z niego ciasto.
- 4 łyżki stopionego masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
Na ciasto:
- 250 g masła
- 0,5 kilo rabarbaru
- 1 i 3/4 szklanki cukru (dałam mniej)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka gęstej śmietany ( u mnie jogurt grecki – kończył mu się termin przydatności :p )
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Zrobić kruszonkę: masło, mąkę i cukier wymieszać aż będzie wilgotne i kruszące.
- Wysmarować dokładnie dno formy masłem; to ważne, bo dzięki niemu rabarbar nabiera smaku. Rabarbar wymieszać z 3/4 szklanki cukru, zostawić na dwie minuty, znowu wymieszać i rozprowadzić w formie do pieczenia.
- Zmiksować razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać pokrojone w kawałki masło i cukier i miksować na średnich obrotach aż masa będzie jasna i puszysta. Wbijać po jednym jajku, dokładnie wymieszać. Na końcu dodawać partiami śmietanę i powoli miksować aż ciasto stanie się gładkie. Wylać masę na rabarbar. Posypać kruszonką ciasto i piec około godziny, do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika niech ciasto ostygnie przez 10 minut. Po tym czasie można je wyjąć z formy i odwrócić na drugą stronę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.