Rabarbarowo: odwrócone ciasto

Published by Edwin on

Jak już zrobicie mrożoną herbatę, to nie zjadajcie rabarbaru od razu, tylko zróbcie z niego ciasto.

DSCF8847

Składniki:
Na kruszonkę:
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru

Na ciasto:

  • 250 g masła
  • 0,5 kilo rabarbaru
  • 1 i 3/4 szklanki cukru (dałam mniej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka gęstej śmietany ( u mnie jogurt grecki – kończył mu się termin przydatności :p )
Sposób przygotowania:

 

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Zrobić kruszonkę: masło, mąkę i cukier wymieszać aż  będzie wilgotne i kruszące.
  2. Wysmarować dokładnie dno formy masłem; to ważne, bo dzięki niemu rabarbar nabiera smaku. Rabarbar wymieszać z 3/4 szklanki cukru, zostawić na dwie minuty, znowu wymieszać i rozprowadzić w formie do pieczenia.
  3. Zmiksować razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać pokrojone w kawałki masło i cukier i miksować na średnich obrotach aż masa będzie jasna i puszysta. Wbijać po jednym jajku, dokładnie wymieszać. Na końcu dodawać partiami śmietanę i powoli miksować aż ciasto stanie się gładkie. Wylać masę na rabarbar. Posypać kruszonką ciasto i piec około godziny, do suchego patyczka.
  4. Po wyjęciu z piekarnika niech ciasto ostygnie przez 10 minut. Po tym czasie można je wyjąć z formy i odwrócić na drugą stronę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Categories: Food

Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Przejdź do komentarzy i proszę zostaw swój.x