Rabarbarowo: odwrócone ciasto

Jak już zrobicie mrożoną herbatę, to nie zjadajcie rabarbaru od razu, tylko zróbcie z niego ciasto.

- 4 łyżki stopionego masła
 - 1/2 szklanki mąki
 - 1/4 szklanki cukru
 
Na ciasto:
- 250 g masła
 - 0,5 kilo rabarbaru
 - 1 i 3/4 szklanki cukru (dałam mniej)
 - 1 i 1/2 szklanki mąki
 - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 2 jajka
 - 1 szklanka gęstej śmietany ( u mnie jogurt grecki – kończył mu się termin przydatności :p )
 
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Zrobić kruszonkę: masło, mąkę i cukier wymieszać aż będzie wilgotne i kruszące.
 - Wysmarować dokładnie dno formy masłem; to ważne, bo dzięki niemu rabarbar nabiera smaku. Rabarbar wymieszać z 3/4 szklanki cukru, zostawić na dwie minuty, znowu wymieszać i rozprowadzić w formie do pieczenia.
 - Zmiksować razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać pokrojone w kawałki masło i cukier i miksować na średnich obrotach aż masa będzie jasna i puszysta. Wbijać po jednym jajku, dokładnie wymieszać. Na końcu dodawać partiami śmietanę i powoli miksować aż ciasto stanie się gładkie. Wylać masę na rabarbar. Posypać kruszonką ciasto i piec około godziny, do suchego patyczka.
 - Po wyjęciu z piekarnika niech ciasto ostygnie przez 10 minut. Po tym czasie można je wyjąć z formy i odwrócić na drugą stronę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.