Jak zrobić dyniową przyprawę pumpkin spice i dyniowe latte?
Każdego dnia, gdy przechodzę przez miasto widzę, jak robi się coraz bardziej jesiennie. Wciąż zakładamy letnie ubrania, ale rano i wieczorami bywa naprawdę chłodno. Liście powoli nabierają ciepłych barw i spadają na chodnik. Skoro już wiecie, jak zrobić dyniowe puree, pora nauczyć się przyrządzać dyniowe latte. Ten aromatyczny i rozgrzewający napój świetnie sprawdzi się po jesiennym spacerze z dziećmi.
Zanim weźmiemy się za kawę, zobaczcie jak zrobić dyniową przyprawę – pumpkin spice. Przyda wam się przy wszystkich słodkich wypiekach z udziałem dyni.
Pumpkin spice
Zmieszaj ze sobą 4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, pół łyżeczki rozgniecionego ziela angielskiego. Trzymaj w zamkniętym pojemniku.
Jak zrobić dyniowe latte/pumpkin spice latte?
Na dwie kawy potrzebujesz:
2 łyżki dyniowe puree
1/2 łyżeczki dyniowej przyprawy
2 łyżki cukru
2 szklanki mleka
2 filiżanki espresso
Ewentualnie bita śmietana
Wrzuć do małego garnka puree z dyni, cukier i dyniową przyprawę. Podgrzewaj mieszając do rozpuszczenia się cukru. Wlej mleko i podgrzewaj aż stanie się gorące, ale niech się nie zagotuje. Spień mleko mikserem.
Zrób espresso i przelej je do wysokiej szklanki. Dolej mleka i ewentualnie ozdób bitą śmietaną.