Deszczowa niedziela. I przepis na wegański obiad inspirowany Indiami.

Published by Sara on

Lubię deszczowe i zimne niedziele. Te słoneczne też, ale nawet w tych ponurych jesiennych widzę spory potencjał. Lubię to, że możemy sobie pospać ciut dłużej i że dzień się rozkręca w swoim spokojnym tempie. Dziewczyny się bawią, oglądamy coś na Netflixie, jemy śniadanie. To jest jedno z lepszych momentów w życiu: gdy za oknem deszcz, grad i wiatr, a ja leżę sobie pod cieplutką kołdrą z tymi, których kocham.

To są dni, gdy prawie nie ma mnie w internecie. Dziś na przykład parę razy zajrzałam w social media, ale są też takie niedziele, gdy całkowicie wyłączam wifi. A już na pewno nie zaglądam na maila firmowego…po co sobie humor psuć w weekend. Poczekam do poniedziałku!

Nigdzie nie wychodzimy, nigdzie się nie spieszymy. Gotuję obiad, Maja piecze ciasto. Odpalamy kolejny odcinek Stranger Things, bo drugi sezon jest tak dobry! Czytam kolejny rozdział książki. Dziewczyny układają puzzle. Dokładniej Maja układa, a Leosia rozsypuje. Dzidzia co chwila podająca pilot i po swojemu prosząca o włączenie muzyki – można się było tego domyślić, skoro potrafiła tańczyć zanim nauczyła się chodzić. Maja ćwicząca stanie na głowie i trenująca jogę (polecamy kanał na YouTube „Yoga with Adriene”). Przeglądamy też Pinterest i planujemy jak udekorujemy nasz dom na zimę i jakie będziemy piec ciasteczka! Ładujemy akumulatory na listopad, a już wiem, że będzie to najbardziej wyjątkowy listopad w moim życiu!

Mam dla was jeszcze przepis na szybki obiad. Jak widać Leosia nie mogła się doczekać jedzenia 🙂

Wielowarzywna wariacja na temat Chana Masala – wariacja, bo jadłam tę potrawę kilka razy w restauracjach indyjskich i raczej cukinii czy groszku tam nie znajdziecie, ale moja wersja też dobra!

  • olej kokosowy do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 cm ostrej papryczki
  • 1 cukinia
  • puszka ciecierzycy
  • puszka zielonego groszku
  • 1 kartonik passaty
  • przyprawy: kolendra, ostra papryka, kurkuma, kminek, sos sojowy

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, paprykę i czosnek – oczywiście pokrojone 🙂 Kilka minut później dodaj cukinię pokrojoną w kostkę, ciecierzycę, groszek i passatę. Gotuj aż cukinia zmięknie, dopraw przyprawami. Ja użyłam 1 łyżeczki kurkumy, szczypty kminku i papryki, łyżeczkę sosu sojowego i niestety dałam ciut za dużo kolendry. Najlepiej więc eksperymentuj i przyprawiaj, testuj i dopraw danie pod swój smak. Najlepiej jeść z ryżem basmanti.


Sara

Na co dzień szczęśliwa żona i mama Mai i Lei, które są uczestniczkami wielu wydarzeń z tej strony. Zawodowo spełnia się jako account manager i copywriter. Na swoim blogu uchyla wam rąbka tajemnicy swojego prywatnego życia oraz dzieli się tym co powinno was zainteresować.

Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Przejdź do komentarzy i proszę zostaw swój.x