Pyszny chlebek bananowy

Nawet gdy postawię sobie chwalebne postanowienie „W tym tygodniu nie jem słodyczy„, to wystarczy Córka i jej : „Mamusiu, ciasto proszę. Proszę, proszę, proszę. Kocham mamę”. Nigdy nie wygram w tą grę…
A chlebek jest pyszny, wilgotny i pachnący bananami. Zniknął w mgnieniu oka.
Składniki:
- 1 filiżanka cukru
- 1/4 filiżanki miękkiego masła
- 1/4 filiżanki mleka
- 2 rozgniecione banany
- 1/4 filiżanki jogurtu naturalnego
- 2 całe jajka
- 2 filiżanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ewentualnie gorzka czekolada na polewę
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Wymieszać cukier i masło mikserem. Dodać banany, mleko, jogurt i jajka.
- Wymieszać suche składniki i dodawać je po łyżce do masy bananowej. Piec w keksówce przez około 1 godzinę.
- Gdy chlebek wystygnie można go polać rozpuszczoną czekoladą.