Pyszny chlebek bananowy

Nawet gdy postawię sobie chwalebne postanowienie „W tym tygodniu nie jem słodyczy„, to wystarczy Córka i jej : „Mamusiu, ciasto proszę. Proszę, proszę, proszę. Kocham mamę”. Nigdy nie wygram w tą grę…
A chlebek jest pyszny, wilgotny i pachnący bananami. Zniknął w mgnieniu oka.
Składniki:
- 1 filiżanka cukru
 - 1/4 filiżanki miękkiego masła
 - 1/4 filiżanki mleka
 - 2 rozgniecione banany
 - 1/4 filiżanki jogurtu naturalnego
 - 2 całe jajka
 - 2 filiżanki mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - ewentualnie gorzka czekolada na polewę
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
 - Wymieszać cukier i masło mikserem. Dodać banany, mleko, jogurt i jajka.
 - Wymieszać suche składniki i dodawać je po łyżce do masy bananowej. Piec w keksówce przez około 1 godzinę.
 - Gdy chlebek wystygnie można go polać rozpuszczoną czekoladą.
 
