Ciasto mocno czekoladowe
Jakiś czas temu chciało mi się słodkiego, koniecznie z dużą ilością kakao. Po przejrzeniu zawartości lodówki i szafek w kuchni stwierdziłam, że żaden ze znanych mi przepisów nie wyjdzie. Pomieszałam więc jedno z drugim a efekt wyszedł pyszny…
Lista składników:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 0,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1/3 kostki miękkiego masła – ok. 75 g
Sposób przygotowania:
- Wymieszać wszystkie suche składniki.
- Dodać resztę składników; miksować aż powstanie gładka masa.
- Piec w 180 stopniach przez około 40 – 50 minut tzn. do suchego patyczka. Mój piekarnik zawsze piecze dłużej niż jest podane w przepisie. Jeśli wasz jest z tych „mocniejszych” myślę, że 40 minut wystarczy.