Wegańska chińszczyzna. A w roli głównej kapusta pekińska!

Published by Sara on

Wiecie co bardzo kojarzy mi się z moją drugą ciążą? Kuchnia azjatycka! Pochłaniałam pełno sushi (oczywiście niesurowego), zajadałam się sajgonkami i pieczonym kurczakiem w cieście kokosowym. Rozsmakowałam się w tajskich curry i to mi zostało do dziś (patrz: curry z burakiem). Rzadziej robię różne potrawki a’la kurczak po chińsku z ryżem. To, co dzisiaj prezentuje wyszło przypadkiem – jak to często bywa po prostu wykorzystałam to, co mam w lodówce. Efekt? Było szybko, prosto, smacznie i z nutką Azji. No i ta biedna kapusta pekińska wreszcie odkryła swoje przeznaczenie. Chociaż u nas kapusta raczej za długo nie postoi – najczęściej zjadamy ją w surówkach, ale wiecie: było gorąco, nie chciało mi się iść do sklepu…

Przepis jest wegański, ale jak dla mnie spokojnie możecie je urozmaić mięsem, jeśli macie taką potrzebę. Możecie też do woli eksperymentować z warzywami – nie rezygnujcie tylko z kapusty i sosu sojowego.

Lista składników (na 4 osoby):

  • pół główki kapusty pekińskiej posiekanej
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz, sól, cukier lub inne słodziwo
  • ryż do podania
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki passaty

Rozgrzać patelnię  i olej (idealnie sprawdzi się wok).  Wrzucić na nią kapustę i smażyć aż zrobi zbrązowieje. Dodać przyprawy, sos sojowy i passatę. Dodać resztę warzyw i smażyć przez kilka minut. Podawać z ryżem.

 


Sara

Na co dzień szczęśliwa żona i mama Mai i Lei, które są uczestniczkami wielu wydarzeń z tej strony. Zawodowo spełnia się jako account manager i copywriter. Na swoim blogu uchyla wam rąbka tajemnicy swojego prywatnego życia oraz dzieli się tym co powinno was zainteresować.

Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
6
0
Przejdź do komentarzy i proszę zostaw swój.x