fbpx

Domowa chińszczyzna: kurczak z brokułami i pieczarkami

Kilka dni temu, niemal siłą, zostawiłam przestawiona na tryb slow. Pamiętam jednak, jak to jest wpadać po pracy do domu z torbami w rękach i biegiem branie się za obiad. No, to macie. W pół godziny, góra 45 minut powinnyście się wyrobić. Możecie też “ten dań” zapakować i wziąć ze sobą do pracy.

Co potrzeba (na 4 głodne osoby):

  • podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 brokuł podzielony na małe różyczki
  • 1 mała cebula posiekana
  • 300 g pieczarek, umytych i pokrojonych
  • oliwa do smażenia
  • do podania: ryż/kasza gryczana

Przygotowanie:

  1. Wstaw wodę na ryż/kaszę/co tam chcesz. Mam nadzieję, że nie muszę wdawać się w szczegóły: po prostu wielozadaniowość, bejb.
  2. Obtocz mięso w mące. Odłóż na osobny talerz. Nie wyrzucaj tego, co ci zostało z mąki ->dodasz to do sosu.
  3. Zrób sos: wymieszaj bulion, mąkę, sos sojowy, miód, czosnek i sezam. Odstaw.
  4. Rozgrzej oliwę w rondlu. Wrzuć kurczaka i smaż przez 5 minut. Zabierz mięso na talerz.
  5. Używając tego samego rondla rozgrzej w nim jeszcze trochę oliwy. Podsmaż cebulę, pieczarki i brokuły. 4 minuty.
  6. Po tym czasie dorzuć sos i mięso z kurczaka. Niech to sobie pyrkoli, dopóki nie zrobi się ryż/kasza. Możesz doprawić solą lub pieprzem. I już.

Reakcja Edwiniastego: “To taki kupny chiński sos?” – nie, sama zrobiłam 😉

Reakcja Mai: chciała bez sosu więc dostała samą kaszę z kawałkami kurczaka i brokuły (pieczarek staram się jej nie dawać). Zjadła, ale i tak najbardziej smakowała jej gryczana 🙂

 

19
Dodaj komentarz

avatar
 
9 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Paulina GrochowskaniecałkiemsamamamaMariaMamamuffinEwa | Day with Coffee Recent comment authors
  Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Paulina Grochowska
Gość

Lubię chińszczyznę – często gotuję w tym stylu

Muffin Case
Gość

Teraz w ciąży często łapię azjatyckie zachcianki 🙂

niecałkiemsamamama
Gość

Lubię chińskie danie, często robię w domu, za to chińczyszny w pubue nie ruszę 🙂

Muffin Case
Gość

W naszej galerii jest zen-thai i czasem tam jemy 🙂 Mają duży przemiał więc muszą robić na świeżo, no i nigdy problemów z żołądkiem nie było 🙂

Maria
Gość

Nigdy mi nie wychodzi chińczyk taki jak u “chińczyka”. Oni mają jakiś tajemny składnik!

Muffin Case
Gość

Nie wiem, czy to kwestia sosu sojowego i sezamu, ale smak wychodzi podobny 🙂

Mamamuffin
Gość

O kurcze, dzięki za przepis na takie chińskie kurcze 😉 u nas w domu drób króluje, m.in. ze względu na szybkość przygotowania. Przy małym dziecku ma to znaczenie jak nigdy. Dzięki!

Muffin Case
Gość

Heh, muszę się przestawiać na szybkie gotowanie, bo latem powitamy kolejnego członka rodziny 🙂

Mamamuffin
Gość

Tak, ja doświadczam właśnie tych kulinarnych problemów. Niebawem mam w planach mały wpis z radami w tej sprawie, także zapraszam do obserwowania na FB 😉

Muffin Case
Gość

Już lecę!

Ewa | Day with Coffee
Gość

Super, muszę koniecznie wypróbować. Wszystko co z kurczakiem uwielbiam, a do tego wygląda na szybkie danie 😉

Muffin Case
Gość

I jest szybkie i do tego łatwo je zapakować i np. zabrać ze sobą do pracy.

Bookendorfina Izabela Pycio
Gość

I pomyśleć, że kiedyś nie przepadałam za brokułami, a teraz tak chętnie wykorzystuję je w domowej kuchni. Przepis podłapuję. 🙂

Matka Antyterrorystka
Gość

Mniam, mniam <3

amelushka
Gość

Ostatnio brakuje mi pomysłów jeśli chodzi o obiady, więc z chęcią skorzystam z przepisu, tym bardziej że to moje smaki☺

AalillaA
Gość
AalillaA

Wygląda apetycznie , muszę spróbować. Aczkolwiek powiem szczerze że obawiam się nieco tego sosu sojowego bo nigdy doniczego nie dodawałam go więcej jak łyżkę stołową ?

Muffin Case
Gość

Ta 1/4 szklanki to byly dwie, no moze trzy lyzki ?

AalillaA
Gość
AalillaA

Zrobiłam, wyszło pycha ?
Dzięki za przepis ??

Muffin Case
Gość

Ciesze sie!

Navigate

Czy możesz zanim opuścisz tę stronę zapisać się do naszego newslettera?

To nic nie kosztuje a pierwszy będziesz otrzymywał informacje o nowych wpisach i recenzjach!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest