fbpx

Domowa chińszczyzna: kurczak z brokułami i pieczarkami

Kilka dni temu, niemal siłą, zostawiłam przestawiona na tryb slow. Pamiętam jednak, jak to jest wpadać po pracy do domu z torbami w rękach i biegiem branie się za obiad. No, to macie. W pół godziny, góra 45 minut powinnyście się wyrobić. Możecie też “ten dań” zapakować i wziąć ze sobą do pracy.

Co potrzeba (na 4 głodne osoby):

  • podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 brokuł podzielony na małe różyczki
  • 1 mała cebula posiekana
  • 300 g pieczarek, umytych i pokrojonych
  • oliwa do smażenia
  • do podania: ryż/kasza gryczana

Przygotowanie:

  1. Wstaw wodę na ryż/kaszę/co tam chcesz. Mam nadzieję, że nie muszę wdawać się w szczegóły: po prostu wielozadaniowość, bejb.
  2. Obtocz mięso w mące. Odłóż na osobny talerz. Nie wyrzucaj tego, co ci zostało z mąki ->dodasz to do sosu.
  3. Zrób sos: wymieszaj bulion, mąkę, sos sojowy, miód, czosnek i sezam. Odstaw.
  4. Rozgrzej oliwę w rondlu. Wrzuć kurczaka i smaż przez 5 minut. Zabierz mięso na talerz.
  5. Używając tego samego rondla rozgrzej w nim jeszcze trochę oliwy. Podsmaż cebulę, pieczarki i brokuły. 4 minuty.
  6. Po tym czasie dorzuć sos i mięso z kurczaka. Niech to sobie pyrkoli, dopóki nie zrobi się ryż/kasza. Możesz doprawić solą lub pieprzem. I już.

Reakcja Edwiniastego: “To taki kupny chiński sos?” – nie, sama zrobiłam 😉

Reakcja Mai: chciała bez sosu więc dostała samą kaszę z kawałkami kurczaka i brokuły (pieczarek staram się jej nie dawać). Zjadła, ale i tak najbardziej smakowała jej gryczana 🙂

 

Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście
Powiadom o
guest
19 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina Grochowska
4 lat temu

Lubię chińszczyznę – często gotuję w tym stylu

Muffin Case
4 lat temu

Teraz w ciąży często łapię azjatyckie zachcianki 🙂

niecałkiemsamamama
4 lat temu

Lubię chińskie danie, często robię w domu, za to chińczyszny w pubue nie ruszę 🙂

Muffin Case
4 lat temu

W naszej galerii jest zen-thai i czasem tam jemy 🙂 Mają duży przemiał więc muszą robić na świeżo, no i nigdy problemów z żołądkiem nie było 🙂

Maria
4 lat temu

Nigdy mi nie wychodzi chińczyk taki jak u “chińczyka”. Oni mają jakiś tajemny składnik!

Muffin Case
4 lat temu
Reply to  Maria

Nie wiem, czy to kwestia sosu sojowego i sezamu, ale smak wychodzi podobny 🙂

Mamamuffin
4 lat temu

O kurcze, dzięki za przepis na takie chińskie kurcze 😉 u nas w domu drób króluje, m.in. ze względu na szybkość przygotowania. Przy małym dziecku ma to znaczenie jak nigdy. Dzięki!

Muffin Case
4 lat temu
Reply to  Mamamuffin

Heh, muszę się przestawiać na szybkie gotowanie, bo latem powitamy kolejnego członka rodziny 🙂

Mamamuffin
4 lat temu
Reply to  Muffin Case

Tak, ja doświadczam właśnie tych kulinarnych problemów. Niebawem mam w planach mały wpis z radami w tej sprawie, także zapraszam do obserwowania na FB 😉

Muffin Case
4 lat temu
Reply to  Mamamuffin

Już lecę!

Ewa | Day with Coffee

Super, muszę koniecznie wypróbować. Wszystko co z kurczakiem uwielbiam, a do tego wygląda na szybkie danie 😉

Muffin Case
4 lat temu

I jest szybkie i do tego łatwo je zapakować i np. zabrać ze sobą do pracy.

Bookendorfina Izabela Pycio

I pomyśleć, że kiedyś nie przepadałam za brokułami, a teraz tak chętnie wykorzystuję je w domowej kuchni. Przepis podłapuję. 🙂

Matka Antyterrorystka

Mniam, mniam <3

amelushka
4 lat temu

Ostatnio brakuje mi pomysłów jeśli chodzi o obiady, więc z chęcią skorzystam z przepisu, tym bardziej że to moje smaki☺

AalillaA
AalillaA
4 lat temu

Wygląda apetycznie , muszę spróbować. Aczkolwiek powiem szczerze że obawiam się nieco tego sosu sojowego bo nigdy doniczego nie dodawałam go więcej jak łyżkę stołową ?

Muffin Case
4 lat temu
Reply to  AalillaA

Ta 1/4 szklanki to byly dwie, no moze trzy lyzki ?

AalillaA
AalillaA
4 lat temu
Reply to  Muffin Case

Zrobiłam, wyszło pycha ?
Dzięki za przepis ??

Muffin Case
4 lat temu
Reply to  AalillaA

Ciesze sie!

Navigate

Czy możesz zanim opuścisz tę stronę zapisać się do naszego newslettera?

To nic nie kosztuje a pierwszy będziesz otrzymywał informacje o nowych wpisach i recenzjach!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x