Łap Wrapa! Idealny pomysł na jedzenie do pracy lub szybki obiad.
Nie jest łatwo pracować i gotować. Zwłaszcza, gdy brak motywacji w postaci dziecka – dziecko i tak ma trzy posiłki w przedszkolu. Razem z Muffin Man’em często lądujemy więc na jakiś dniach, zdarzają się też fast-foody (może i rzadko, ale co się będę wypierać. Jeszcze mnie ktoś na mieście z kebabem zobaczy i co zrobię?). Mimo to staram się przyrządzać domowe jedzenie. Bywa różnie, głównie z braku czasu. Dziś mam dla was pomysł na pyszny i szybki obiad lub lunch do biura (przygotowanie nie powinno wam zająć więcej niż 20 minut), a dzięki zawartości „mojego” wrapa złapiecie trochę zdrowych składników.
Co potrzebujecie na 2 wrapy
- pszenne tortille
- awokado
- rukolę
- mozzarellę
- czosnek
- śmietanę
- pierś z kurczaka/jajko/fasola
Ze śmietany i czosnku robicie sos. Doprawcie go solą i ziółkami i niech sobie postoi. Jeśli jesteście mięsożercami pokrójcie pierś z kurczaka na kawałki, obtoczcie w ulubionych przyprawach i rzućcie na rozgrzaną patelnię. W wersji wege gotujecie jajo na twardo lub otwieracie puszkę z np. czerwoną fasolą. Gdy kurczak nam się smaży kroicie awokado i mozzarellę na plasterki. Podgrzejcie tortillę w piekarniku i ściągnijcie kuraka z patelni.
Zielona baza w postaci awokado i rukoli zawiera wiele niezbędnych nam składników: żelazo, witaminy A – B – C – K, likopen, potas, luteina…Rukola wzmacnia nasz system immunologiczny i oczyszcza z toksyn, a awokado obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i ma kwas foliowy.
Lećta do marketu po składniki i się zajadajcie!
Ps. Pamiętajcie, że do piątku możecie się dzielić wrześniowymi wpisami ze swoich blogów (limit jest duży więc możecie nawet kilkukrotnie do siebie linkować) —> Linkowe Party