fbpx

Przepis na jesienną granolę

Mam duży problem z jedzeniem śniadań. Rano potrzebuję chwili na “rozruch”. Co z tego, że od pół godziny biegam szykując ubrania i robiąc śniadanie, skoro nie potrafię się zmusić do zjedzenia. Dopiero w pracy, gdy kawa stoi na biurku a ja zaczynam przeglądać pocztę, zaczynam robić się głodna. Często kończyło się to w sposób wielce karygodny – jadłam dopiero koło 12 obiad.

Walczyłam z tym na różne sposoby. A to brałam jabłko lub banana do pracy, a to starałam się jakąś sałatkę zrobić. Majka też mnie nie motywowała, bo i tak jeździła na śniadania do przedszkola. Jedynie w weekendy wykazywałam się tworząc owsianki, placuszki i inne smakołyki, które jedliśmy całą trójką.

W końcu przypomniałam sobie o czymś takim jak granola i to było świetnie rozwiązanie. Robi się ją łatwo, szybko i na zapas. Mogę więc ją zabrać do pracy z jogurtem i zjeść, gdy naprawdę mam na nią ochotę.

Podstawowa wersja granoli to płatki owsiane, dowolne orzechy np. włoskie, dowolny suszony owoc np. żurawina i miód. To wystarczy, mnie jednak ciocia obdarowała paczkami różnych orzechów i postanowiłam je dodać do mojej granoli.

 

Wsyp do michy płatki, żurawinę i posiekane orzechy. Wymieszaj z miodem. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i na to rozłóż granolę. Myk do piekarnika (180 stopni)  na jakieś 20 minut; mieszaj od czasu do czasu.

Lubicie granolę? Jakie są wasze ulubione dodatki?

20
Dodaj komentarz

avatar
 
10 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
RedHeels.esMuffin CasePaulina GrochowskaZielona KaruzelaRene O. Recent comment authors
  Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
RedHeels.es
Gość
RedHeels.es

Pyszności <3
sniadanka są mega 🙂

Muffin Case
Gość

Cieszę się 🙂

Paulina Grochowska
Gość

Pychota! Ja lubię dodać owoc granatu albo winogrono 🙂

Muffin Case
Gość

Fajny pomysł 🙂 Muszę wypróbować następnym razem.

Zielona Karuzela
Gość

Uwielbiam takie śniadania 🙂

Rene O.
Gość

Pysznie wygląda i nie takie trudne do zrobienia 🙂

Muffin Case
Gość

I nadaje się na prezent 🙂 Właśnie zapakowałam w ozdobny słoiczek sporą porcję i podarowałam siostrze.

LIFESTYLERKA
Gość

Uwielbiam! Lubię dodać daktyle i różne orzechy. Ja do godziny 12:00, to bym wszystkich dookoła zagryzła. Musze zjeść śniadanie najpóźniej godzinę po wstaniu z łóżka.

Muffin Case
Gość

Jak mus, to mus 🙂

Traveling Rockhopper
Gość

idealne zestawienie dla mnie! uwielbiam! 🙂

InspiracjeOnline
Gość

bardzo lubię granolę, ale sama jeszcze nie robiłam, a kupnej ze względu na cukier już od dawna nie kupuję, jadamy płatki jaglane, owocowe i ryzowe z jogurtem, owocami i mieszanką bakalii. A granolę musze kiedyś zrobić jak nic:)

Muffin Case
Gość

No właśnie ja jaglankę czy owsiankę robię często, a czasem mam ochotę na coś szybkiego i chrupiącego – no i jest granola.

Young Wife
Gość

Uwielbiam z jogurtem i bananem, mniam! 🙂

Muffin Case
Gość

Z jogurtem najlepsza 🙂

Katarzyna Kor
Gość

Uwielbiam z jogurtem 🙂 muszę zrobić własną, dzięki za przepis 🙂 bo te że,sklepu = dużo cukru 🙁

Muffin Case
Gość

No! Czasem kupowałam. Już mniejsza ze składem, ale smak w porównaniu do domowej – beznadziejny.

Katarzyna Kor
Gość

A masz jakieś swoje proporcje , czy wszystko na oko?:)

Muffin Case
Gość

Raczej na oko…baza są płatki, a resztę orzechów to tak garść, dwie. Przepis z proporcjami jest chyba na moje wypieki.
Ja się ich ściśle nie trzymam, bo zależy na co mam ochotę.

Wioleta Sadowska (awiola)
Gość

Praktycznie wszystko, ale bez miodu. Nie lubię go.

Muffin Case
Gość

My miód bardzo lubimy, ale na pewno można go w tym przepisie czymś zastąpić.

Navigate

Czy możesz zanim opuścisz tę stronę zapisać się do naszego newslettera?

To nic nie kosztuje a pierwszy będziesz otrzymywał informacje o nowych wpisach i recenzjach!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest