fbpx

Krem z ziemniaka bez dodatku nudy

Ziemniak uchodzi za monotonne warzywo. W smaku jakiś taki mdły i rzadko jest głównym bohaterem obiadu. No chyba, że chodzi o placki ziemniaczane. Ostatnio postanowiłam jednak zrobić krem z ziemniaka a żeby nadać zupie charakteru połączyłam go z podsmażonych słonym boczkiem, ostrym i soczystym szczypiorkiem i żółtym serem. Warto!

_VNM8012
Składniki:

  • około 8 – 10 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • prawie 1,5 litra dowolnego bulionu, u mnie drobiowy
  • do niepełnej szklanki mleka/ śmietany
  • starty żółty ser
  • 20 dag pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy je do miękkości.
  2. Blendujemy wszystko na gładko i dodajemy mleko. Z mlekiem ostrożnie – dajcie tyle by uzyskać pożądaną przez was konsystencję. Ze śmietaną będzie lepsze ale za to bardziej kaloryczne.
  3. Wlewamy zupę na talerze. Posypujemy obficie boczkiem, serem i szczypiorkiem.

 

_VNM8021

Dodaj komentarz

avatar
 
  Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście  
Powiadom o
Navigate

Czy możesz zanim opuścisz tę stronę zapisać się do naszego newslettera?

To nic nie kosztuje a pierwszy będziesz otrzymywał informacje o nowych wpisach i recenzjach!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest