Cukiniowe brownie

Published by Sara on

Z żalem stwierdzam, że KoCórka nie polubiła cukinii. Nie dla niej pyszne placuszki z fetą, nie dla niej leczo ani faszerowane warzywo. Ale jeśli by tak cukinię połączyć z czekoladą i zrobić z niej ciasto. Choćby takie proste i nieskomplikowane brownie. I cukiniowa kwestia rozwiązana. A musicie wiedzieć, że cukinia zawiera potas, żelazo, magnez i mnóstwo witamin. Nie odkładają się w niej też metale ciężkie i odkwasza organizm. Gotowi do pieczenia?

_VNM5176

Potrzebujemy:

  • szklankę cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 szklanki startej cukinii ( ja swojej nie obierałam, bo miała miękką skórką ale jeśli wam to przeszkadza nic nie stoi na przeszkodzie )
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka soli
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i przygotuj formę 20 cm x 27 cm
  2. Zmiksuj razem cukier, olej i mąkę tak by przypominały wilgotny piasek. Na wolnych obrotach miksera powoli dodaj kakao, cukinię, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Przełóż masę do formy i piecz 25 – 30 minut, do suchego patyczka. U mnie było to 35 minut, bo latałam z surowym ciastem po sąsiadach – piekarnik w najbardziej odpowiedniej chwili postanowił odmówić posługi.

Indżojcie!

_VNM5172

Źródło przepisu


Sara

Na co dzień szczęśliwa żona i mama Mai i Lei, które są uczestniczkami wielu wydarzeń z tej strony. Zawodowo spełnia się jako account manager i copywriter. Na swoim blogu uchyla wam rąbka tajemnicy swojego prywatnego życia oraz dzieli się tym co powinno was zainteresować.

Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
4
0
Przejdź do komentarzy i proszę zostaw swój.x