fbpx

Cukiniowe brownie

Z żalem stwierdzam, że KoCórka nie polubiła cukinii. Nie dla niej pyszne placuszki z fetą, nie dla niej leczo ani faszerowane warzywo. Ale jeśli by tak cukinię połączyć z czekoladą i zrobić z niej ciasto. Choćby takie proste i nieskomplikowane brownie. I cukiniowa kwestia rozwiązana. A musicie wiedzieć, że cukinia zawiera potas, żelazo, magnez i mnóstwo witamin. Nie odkładają się w niej też metale ciężkie i odkwasza organizm. Gotowi do pieczenia?

_VNM5176

Potrzebujemy:

  • szklankę cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 szklanki startej cukinii ( ja swojej nie obierałam, bo miała miękką skórką ale jeśli wam to przeszkadza nic nie stoi na przeszkodzie )
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka soli
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i przygotuj formę 20 cm x 27 cm
  2. Zmiksuj razem cukier, olej i mąkę tak by przypominały wilgotny piasek. Na wolnych obrotach miksera powoli dodaj kakao, cukinię, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Przełóż masę do formy i piecz 25 – 30 minut, do suchego patyczka. U mnie było to 35 minut, bo latałam z surowym ciastem po sąsiadach – piekarnik w najbardziej odpowiedniej chwili postanowił odmówić posługi.

Indżojcie!

_VNM5172

Źródło przepisu

4
Dodaj komentarz

avatar
 
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
redheelsSaraJolanta KuryłoIlona Recent comment authors
  Otrzymuj powiadomienia o komentarzach w tym poście  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
redheels
Gość

Jakie to było pyszne!

Jolanta Kuryło
Gość

Szybki i łatwy przepis.Muszę kiedyś wypróbować. W ogóle mam ambitny plan zacząć odkrywać warzywa w wersji słodkiej. Klasyką jest ciasto marchewkowe, którego jeszcze nie piekłam,ale i tort czekoladowy z buraków, a nawet lody kalafiorowe z białą czekoladą! 🙂 Lubię poznawać nowe smaki i uczyć się ich łączenia na nowo 🙂

http://geocachingpomojemu.blogspot.com/

Ilona
Gość

uwielbiam placki z cukinii, a moja babcia robi z niej dżem…Korzystając z faktu że mam swoje własne prywatne poletko cukiniowe chyba wypróbuję Twój przepis 🙂

Navigate

Czy możesz zanim opuścisz tę stronę zapisać się do naszego newslettera?

To nic nie kosztuje a pierwszy będziesz otrzymywał informacje o nowych wpisach i recenzjach!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest